Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

22 iunie 2012

DE ASTAZI SUNTEM CU TOTII POTENTIAL INFRACTORI!

Vestita si mult discutata Lege Big Brother a vazut lumina tiparului Monitorului Oficial si urmeaza sa-si produca efecte.

Pentru cine nu stie inca, aceasta lege - denumita Legea 82/2012, privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice urmeaza a da dreptul autoritatilor si furnizorilor de servicii IT si telefonie, fixa sau mobila sa stocheze vreme de 6 luni anumite informatii privind sursa, destinatia, data, ora si durata unei comunicari, echipamentul de comunicare, samd.

Iata ce dispune art. 3, din aceasta lege, privitoare la retinerea datelor:


CAPITOLUL II
Reţinerea datelor
   Art. 3. - (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unor baze de date în format electronic, în vederea reţinerii următoarelor categorii de date, în măsura în care sunt generate sau prelucrate de aceştia:
   a) date necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări;
   b) date necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări;
   c) date necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării;
   d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
   e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
   f) date necesare pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile. 

Cu alte cuvinte, plecand de la premisa ca toti avem potential infractional, suntem asadar cu totii urmariti cand vorbim, cu cine vorbim, cat vorbim si despre ce vorbim.

Desi sunt profesii in care confidentialitatea este baza, precum cea de medic, avocat, psiholog, etc, de astazi nimic nu mai are secrete, prin urmare aveti grija ce si cum comunicati, sa nu treziti suspiciuni de:
- frauda,
- coruptie,
- luare/dare de mita
- evaziune fiscala
- pornografie infantila
- fals si uz de fals
- terorism si fapte impotriva umanitatii
- organizare de grupuri infractionale
- trafic de droguri sau stupefiante, etc.,

cu alte cuvinte: orice spui, poate si va fi utilizat impotriva ta in fata autoritatilor!

Va suna suna cunoscut: "anything you say can and will be used against you in the Court of Law"?  Replica celebra din filmele americane se infaptuieste si la noi.

Legea prevede ca stocarea se mentine vreme de 6 luni, data dupa care este distrusa ireversibil, insa asta nu inseamna ca nu va putea ulterior fi dovedita prin pastrarea datelor de trafic!

Pe blogul lui Bogdan Manolea, gasiti un articol explicativ al acestei povesti cat si cateva alternative pentru cei interesati. Succint voi reproduce o parte din textul sau, toate drepturile de autor si drepturile conexe privind continutul preluarii nefiindu-i afectate:

Citez:
  • "nu mai folositi solutiile de telefonie ale operatorilor romani, ci treceti pe serviciile VoIP ale Skype sau alti operatori din SUA - legea nu li se aplica si lor. Oricum, iesiti si mai ieftin.
  • nu folositi o adresa de email de la RDS, Romtelecom sau UPC (unde exista obligatia de pastrarea a datelor de trafic legate de email). Folositi in schimb Gmail, Yahoo sau Hotmail - oricum merg mai bine si sunt mai sigure. Si nici celor din urma nu li se aplica legea romana. Si mai sunt si in cloud.
  • invatati ce inseamna criptare, PGP, Truecrypt, servere si servicii de tip Proxy sau ToR"  

0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...